woensdag, 15 februari 2017

Meervoudige belichting (Multiple exposure) Deel 1

Tja, je zal het nu al stilletjes doorhebben, dit blogje vertelt niet elke week meer alleen over IJsland. Er zijn zovele onderwerpen die ik graag met jullie wil delen. Onze mede-blogger Aly (https://everydaymoments.aminus3.com/)  bracht me op het idee om IJsland deze week af te wisselen met foto's die gemaakt zijn dmv de meervoudige belichting techniek (multiple exposure in het Engels). Alle foto's in deze reeks zijn gemaakt tijdens de uitmuntende fotografie workshop 'Meervoudige Belichting', gegeven door Ingrid Vekemans. (ik maak nu graag even gratis reclame voor deze sympathieke fotografe : http://www.ingridvekemans.com/nl/workshops ). Voor wie iets wil bijleren in de fotografie, aarzel niet... haar workshops zijn echt niet duur, ze zijn echt degelijk, onderlegd en heel goed verstaanbaar, zelfs voor een leek. Een aanrader dus !

Meervoudige belichting komt eigenlijk van uit het analoge tijdperk, toen je een foto doorspoelde op de filmrol, maar op een of andere manier blijft de foto 'hangen', spoelt niet door. Bij de volgende foto die je afdrukt, neem je dus een 2de foto, bovenop de eerste (je belicht 2 keer dus). Meestal werden dit soort (meestal mislukte) foto's in de vuilbak gekieperd. Maar als je dit meervoudig belichten proces bewust gaat doen, kan je heel fraaie & creatieve foto resultaten bereiken. Op elke moderne digitale camera is er wel een optie in het menu te vinden om meervoudige belichting te maken. Je kan tot 2,3,4 of tot 9 verschillende belichtingen gaan ! (Die 9 is echt wel voor de die hards hoor tongue-out)

De beste lenzen voor meervoudige belichting zijn prime lenzen (=vaste brandpunt afstand, géén zoomlens dus). De klassieke 50mm (spotgoedkoop nu) , de 100/110mm macro , de 132mm , de 200mm, enz, enz lenzen zijn uitermate geschikt. Je werkt (liefst) vanop een statief (indien statief, dan VR/IS/OS op de lens of body uit !) Uit de vrije hand kan heel zeker, als je een echt vaste hand hebt. Live view is heel handig om de scherpstelling perfect te zetten (statief !)

De 1ste techniek die ik wil uitleggen, is ook de meest simpele... Het "Zacht" effect: 

Camera met 50mm lens op statief, VR/IS uitzetten, iso100, witbalans op daglicht (het was een zonnige dag toen) , selecteer meerdere belichting in het cameramenu en #2 foto's.  (bij canon: automatische versterking: AAN , Gemiddelde belichting. Werkt bij veel andere camera merken niet samen met live view of zelfontspanner... te ontdekken dus...) . Foto 1 neem ik op f2.8 of zelfs kleiner indien mogelijk (neem grootste diafragma opening (=kleinste f-getal) van je lens. (ik heb 3 jaar geleden een Canon 50mm f1.8 voor 80€ gekocht op 2dehands, dus niet echt duur hé cool) Bij Foto 1 ligt de focus op de kortstbijzijnde regendruppeltjes in de bloem, foto nr 2 is lichtjes uit de focus gezet (geen duidelijke details meer zichtbaar maar wel de contouren van de bloem. Als de 2de foto gemaakt is, heeft je camera even werk om alles te verwerken... een paar seconden later kan je de foto al bewonderen... niets Photoshop of LightRoom dus ! (Maar laat ons eerlijk zijn: mijn foto's zijn in RAW gemaakt, en moeten dus daarna in photoshop wat opgewaardeerd worden (scherpte, levels en/of contrast,witbalans soms). Maar je kan hier evengoed in JPEG werken. Het verschil zal redelijk miniem tot (heel soms) onbestaand zijn...  Noot: Al deze foto's zijn gemaakt in de nationale plantentuin in Meise. Een gedroomde omgeving voor dit soort fotografie. Alleen is het spijtig dat je bijna 10€ p/p ingang moet betalen ... cry  Foei plantentuin Meise ! 

meervoudige belichting, multiple exposure,macro

 

 

 

Eens je het principe van deze (eerste techniek) doorhebt ga je echt anders kijken naar je omgeving...

Onderstaande foto is gemaakt op het zelfde principe als de eerste foto. Het is echt leuk om te spelen met verschillende focus instellingen (had ik al verteld dat de focus van je lens op M van Manueel MOET staan ?). Het eindresultaat van je meervoudige belichting heb je zelf in de hand... Wat ervaring opdoen is zeker niet te versmaden. Het gevoel dat je controle hebt op je eindresultaat geeft je het gevoel van de kunstschilder die zijn doek ziet groeien...tongue-out  kortom, 't is zalig om zo gericht te experimenteren. 

meervoudige belichting, multiple exposure,macro

 

 

 Je kan werken met meerdere technieken... ofterwel, je verbeelding is je grens cool

-Zacht effect (zoals boven)

-Zachte diepte of Focus verleggen (zoals boven) (statief)

-een beweging afwachten (statief) (bloemen in de wind, een hert springt weg,enz)

-creatie maken (2 of meer verschillende onderwerpen) (statief mag, moet niet). Bijvoordeeld: rozen (scherp 1)op een herfstblaadjes ondergrond (wazig 2)

-anders belichten (+-2 of 3 stops bij zelfde focus) (statief !)  (bijvoorbeeld: bos in de avondzon , graan in de zon, enz)

-zacht kleurwaas (focus naar voor of 2de onderwerp kiezen)

-combinatie van bewegingen (1x in focus, 2de foto op en neer beweging, of l-r beweging, zigzag,enz)

-patronen in een silhouet (je vriendin goed belichten, achtergrond overbelichten, 2de foto beeldvullend detail, bijvoorbeeld bloemen, boomblaadjes

meervoudige belichting, multiple exposure,macro

 

 

Hier is de 1ste foto scherp op de rose bloem gezet, de 2de foto heb ik de focus helemaal naar voor gebracht zodat een rose halo rond de bloem straalt... De 2 foto's op f1.8 , iso 100

meervoudige belichting, multiple exposure,macro

 

 

 

Rozen zijn ideale onderwerpen voor meervoudige belichting, zo heb ik die dag zelf mogen ondervinden... een malse regenbui kan wonderen doen... 

meervoudige belichting, multiple exposure,macro

 

 

Wat is mooier dan een fréle ontluikende roos, na een nazomer regenbui ? laughing  Met meervoudige belichting kan je hier met wat creativiteit een heerlijk romantisch plaatje uit brouwen tongue-out

meervoudige belichting, multiple exposure,macro

 

 

Het fijne van deze workshop was dat we overal verspreid zaten te 'werken' en Ingrid in de groep rondging, bij elke 'cursist' een paar keer bleef stilstaan en je persoonlijk wijst op fouten, goede dingen, toont en uitlegt hoe het nog beter kan en heel open staat voor vragen, suggesties van de 'cursist'. Kortom, een workshop waar ik veel heb bijgeleerd, veel nieuwe boeiende technieken heb geleerd die ik nu zelf verder moet ontwikkelen.

'k zeg het nogmaals: Ik heb er geen enkel belang bij, maar als je dit soort van fotografie mooi vind, dan is zo'n workshop een pracht gelegenheid om je kennis in deze boeiende fotografie discipline een enorme boost te geven. (De link naar Ingrid Vekemans vind je helemaal boven)

meervoudige belichting, multiple exposure,macro

 

 

Et voila... Zelfs blogjes over meervoudige belichting hebben een eind cool

allee ja, dit deel toch... 

'k hoop dat ik je niet heb verveeld met mijn uitleg ? 

Volgend blogje zal terug in IJsland zijn denk ik... of ?? tiens, ja , waarom niet grmdlhmmmompel ? ? tongue-out

Enfin soit, je zal het wel zien hé ? 

 

Salukes en bedankt voor je bezoekje

Dirk

dinsdag, 14 februari 2017

Valentijntjes

Valentijnsdag... och ja, wij (mijn vrouwtje en mezelf) hebben dat Valentijn gedoe altijd als een opgedrongen cliché gezien, een ordinaire & platte commerçe, maar ja, de middenstand moet ook leven hé cool De restaurantjes, bloemisten, chocolatiers,j uweliers, enz,  zullen weer een top dagje beleven, let maar op ! Maar ik gun die mensen dat, ze moeten ook hard genoeg werken voor hun centjes.

Wij vinden dat het elke dag weer Valentijn mag zijn, niet zomaar stomweg 1 dag per jaar met de grote kudde meehuilen. De ene dag zal het wat minder Valentijn zijn dan de andere, we zijn tenslotte ook maar gewone mensen hé, mét onze fouten en gebreken. Soms krijg je een 2de zit... dan heb je geluk gehad laughing Het diploma van het leven verdien je niet zonder slag of stoot !

Allee vooruit, 'k wens iedere bezoeker en zijn wederhelft een leuke Valentijns dag , geniet er samen van, houd het simpel en gewoon... en vergeet niet dat het volgende week ook nog Valentijn is hé ! , én de week daarna , en , en, enz... tongue-out

Veel fiesta gedoe zal er bij ons niet inzitten... ben bijna hersteld van een kleine longontsteking. 't Valentijn "geluk" zal hem in die kleine dingetjes zitten... en die zijn echt het mooiste (maar dat weet je zelf ook wel wink)

 

Wat winterhartjes uit de boomgaard van moeder natuur... wat levensgroen om het ontdooiende leven te symboliseren en warm rood om de passie te preken !

'k wens jullie elke dag weer wat leuke Valentijn momentjes kiss.  En als je single bent... dan ken je zeker en vast enkele Valentijn vriend/en/innen, die je het leven aangenamer maken  laughing

BD__MG_1315_NatuurHartjes.jpg

 

 

welja, 't is een heel klein blogje vandaag... moet kunnen hé cool

Dank je wel voor je bezoekje, hopelijk vond je het leuk.

 

salukes,

Dirk