woensdag, 01 november 2017

IJSLAND (DEEL 38) - Noorderlicht boven de waterval Hraunfossar (Deel 1)

Van het kleine insecten wereldje en de kwetsbare porseleinzwammetjes trekken we weer naar het verre noorden , naar IJsland. We kwamen naar Hraunfossar om de spectaculaire waterval te fotograferen. Ik dacht dat dit  de breedste waterval van IJsland is.  Het was vrij laat en al donker toen we daar toekwamen en dachten een rustig nachtje te kunnen slapen, maar... ! ! Onze (gratis) waarschuwing app voor het noorderlicht op onze smartphones gaf heel veel kans op 'hevig' noorderlicht die avond... YESSS !! tongue-out We waren direct klaarwakker ! Batterijtjes opgeladen, genoeg SD-kaartjes mee, lens poetsdoekjes om de water, condens nevels van de lens te poetsen, statief en afstandsbediening (want we werken altijd met langere sluitertijden voor het noorderlicht te fotograferen), ik droeg een fleece-pul , fleece mantel, thermisch ondergoed, fleece handschoentjes, fleece muts en extra oorbeschermers (bijna kleding om naar de noordpool te gaanwink) want het was verrekt koud daar boven en er blies bovendien nog een ijskoude vochtige wind.  Maar een fotograaf moet daar tegen kunnen als hij spectaculaire foto's kan en wil maken hé tongue-out

Rond 23u begon het machtig spektakel ! 

De breedhoeklens in portret modus op het statief geklikt, 16mm , sluitertijden van 10 tot 20 seconden, de lens dichtgeknepen op f16 , iso op 1000 tot 2000 gezet, afhankelijk van het aanwezige licht, alles op manueel gezet om een totale fotografie vrijheid te hebben. Het was een bijna wolkenloze hemel (iets zeldzaam in IJsland !) , dus we hadden weer eens geluk wink, de sterren pracht was al overdonderend om te zien.  En wijle weg ! Genieten van het magische noorderlicht ! Kom je mee ? laughing

ijsland,iceland,noorderlicht,aurora borealis, zuiderlicht,aurora australis,zonnewind,plasma,zon,ster,plasmawolken,

 

 

Even wat meer achtergrond over dat noorderlicht fenomeen. Wat is dat noorderlicht nu eigenlijk ??

Het is een prachtig fenomeen in de donkere winterhemel in gebieden die dicht bij de polen liggen: het poollicht. Op het noordelijk halfrond waar wij wonen wordt het daarom meestal het noorderlicht genoemd. De officiële benaming voor noorderlicht is aurora borealis. Het noorderlicht is een natuurlijk fenomeen in de donkere winterhemel. Het is een soort cadeau dat de eindeloze winternachten in het noorden een beetje opfleurt. Gek genoeg wordt het veroorzaakt door de zon. Dat zou je niet verwachten in de winter duisternis, maar het is de zonnewind die de atmosfeer boven de polen dusdanig beïnvloedt, dat de lichtshows van het noorderlicht vanzelf ontstaan.

Zonnewind bereikt de aarde nadat er plasmawolken vol geladen deeltjes vanuit de zon de ruimte in geslingerd zijn. Het magnetisch veld van de aarde zorgt ervoor dat deze deeltjes naar de polen getrokken worden, om daar met hoge snelheid de atmosfeer in te vliegen.

Daar botsen ze met deeltjes in de atmosfeer zoals zuurstof- en stikstofatomen. Zij nemen de energie uit de deeltjes over en stralen dit op extreme hoogtes vervolgens weer uit. Dat gebeurt van 70 kilometer tot 300 kilometer boven de aarde.

Voor ons is dit zichtbaar in de vorm het noorderlicht. Vaak is het licht groen van kleur maar andere kleuren zoals paars, blauw of wit, komen ook voor. Het noorderlicht kan bestaan uit hele gordijnen van licht, maar ook uit bundels, stralenbogen en soms lijkt het zelfs te vlammen. Op het noordelijk halfrond heet het ‘aurora borealis’, op het zuidelijk halfrond ‘aurora australis’.

Wat meer wetenschappelijke uitleg voor de echte Die Hard bezoeker : cool

  • Diep in de kern van de zon vindt er een kernfusie plaats, waarbij telkens vier waterstofatomen worden omgezet in 1 heliumatoom. Daarbij komt dus ook energie vrij, de energie die ons doet leven. De zon bevat voornamelijk waterstof- en heliumatomen.
  • Vanwege de enorme hitte worden er elektronen uit die atomen geslagen. (X → X+ + e-). Het atoom wordt hierdoor een ion (positief geladen). Deze verzameling van positief geladen deeltjes (ionen) en negatief geladen deeltjes (elektronen) noemen we plasma. Plasma is naast vaste fase, vloeibare fase en gasfase de vierde agregatietoestand van een stof.
  • Deze geladen deeltjes worden door de zon voortdurend de ruimte in geslingerd, zij het vaak met een verschillende snelheid en dichtheid, afhankelijk van complexe processen in de zon.
  • Wanneer die deeltjes worden toegelaten in de magnetosfeer van de aarde worden ze opgevangen door de magnetische veldlijnen rond de aarde. Deze veldlijnen geleiden de deeltjes in de meeste gevallen naar de polen, waar deze veldlijnen hun oorsprong vinden.
  • Daar treden deze geladen deeltjes vervolgens de atmosfeer binnen. Die atmosfeer bestaat voornamelijk uit zuurstofmoleculen en -atomen en stikstofmoleculen. Dat zijn dus ook de atomen en moleculen waarmee de geladen deeltjes het vaakst zullen botsen. Dit gebeurt op een hoogte van 300 tot 70 kilometer boven het aardoppervlak.
  • Bij die botsingen zullen de positief geladen ionen elektronen wegroven bij de zuurstof- en stikstofatomen. Die atomen bevinden zich vervolgens in een aangeslagen toestand, wat een hogere energie-inhoud betekent dan wanneer de atomen in rust zijn.
  • Daardoor voelen deze atomen zich als het ware ongelukkig en willen ze zo snel mogelijk terugkeren naar de rusttoestand waarbij ze zich zo lekker voelden. Dat lukt hen door het teveel aan energie uit te zenden onder de vorm van fotonen (licht): het noorderlicht.
  • Amen... laughing

 

Tot zover het hoe, waar , wanneer en waarom...

Laat ons gewoon genieten van de ongelooflijke schoonheid van die machtige aurora borealis cool

ijsland,iceland,noorderlicht,aurora borealis, zuiderlicht,aurora australis,zonnewind,plasma,zon,ster,plasmawolken,

 

 

 

 

 

 

Aurora

 

Gordijnen van licht

"aurora borealis"

worden ze genoemd

ijsland,iceland,noorderlicht,aurora borealis, zuiderlicht,aurora australis,zonnewind,plasma,zon,ster,plasmawolken,

 

 

 

 

In het polaire, arctische gebied gedraagt de zon zich helemaal anders dan hier in ons Belgenlandje. Als het is IJsland zomer is, gaat de zon nooit onder. Als het winter is, heb je een paar schamele uurtjes zon en is het voor de rest donker. Begin september is een overgang in de polaire seizoenen. Heel in de verte zie je nog het rood van de zon. Het vroor nu -5c graden, tijdstip: ongeveer 0u30 in de ochtend.

Wat me steeds zal bijblijven is de heerlijk frisse en vooral kristalzuivere lucht die we inademen ! Je kon daarboven echt het smeltwater van de woeste waterval ruiken, de zeewind geur proeven, het stugge groen en de taaie struiken geur. Wat een intens aroma ! En daarboven , heel hoog in de lucht, de tientallen kilometers lange wervelende slierten van de aurora... Qua intense ervaring van overdonderend natuurschoon kan dit tellen hoor ! cool YieHaa ! wink

ijsland,iceland,noorderlicht,aurora borealis, zuiderlicht,aurora australis,zonnewind,plasma,zon,ster,plasmawolken,

 

 

 

 

 

 

Je verwacht soms een ritselend geluid, een zacht geluid van strelende zijde slierten, als het gordijnend groen-gele licht zich boven de bomen drapeert... Soms kan je zien hoe aurora zich splitst in 2 of meerdere gordijnen... 't is wondermooi om zien. En als mens voel je je hier echt heel minimaal klein... je voelt je als een stofje in de oneindige kosmos... (wat ook zo is natuurlijkwink)

ijsland,iceland,noorderlicht,aurora borealis, zuiderlicht,aurora australis,zonnewind,plasma,zon,ster,plasmawolken,

 

 

 

 

 

 

Flirtend

 

Flirtend met groen licht

en strelende gordijnen

zoen je de sterren

ijsland,iceland,noorderlicht,aurora borealis, zuiderlicht,aurora australis,zonnewind,plasma,zon,ster,plasmawolken,

 

 

 

 

 

 

Tot nu toe was het licht meestal groen en geel, maar nu kwam er echt beweging in de eindeloze, immer bewegende gordijnen van licht... Er kwamen 2 bundels tevoorschijn, een fel groene en een meer gelig  gordijn, gescheiden door een steeds roder wordende sliert van licht... Vergeten was alle koude, we voelden de scherp snijdende wind niet meer... deze nachtelijke foto-shoot werd mega mooi, dat voelden we nu al aan ! cool  Kan je een "high" gevoel krijgen van 't beleven van pure schoonheid ?? Ik weet nu dat het perfect mogelijk is tongue-out Trouwens, 't is een zalig gevoel hoor laughing

ijsland,iceland,noorderlicht,aurora borealis, zuiderlicht,aurora australis,zonnewind,plasma,zon,ster,plasmawolken,

 

 

 

 

 

 

 

Licht

 

Gordijnen van licht

ontrollen in de hemel,

zeeën van stilte

ijsland,iceland,noorderlicht,aurora borealis, zuiderlicht,aurora australis,zonnewind,plasma,zon,ster,plasmawolken,

 

 

 

 

 

 

 

Dansend

 

Gordijnen van licht

dansend tussen de sterren

maken geen geluid

ijsland,iceland,noorderlicht,aurora borealis, zuiderlicht,aurora australis,zonnewind,plasma,zon,ster,plasmawolken,

 

 

 

Als afsluiter voor vandaag...  Nu begint het pas magisch mooi te worden... Het noorderlicht splitst zich in 3 en meer dansende gordijn lijnen. (Het tijdstip is nu 1uur in de ochtend..) Hoog boven de waterval waren nu pakweg 30 tot 40 mensen verzameld, om te genieten van dit fantastisch licht fenomeen, waaronder heel veel fotografen,  weer anderen in dikke dekens gewikkeld, gezeten of liggend op een houten bank, een paar verliefde stelletjes die genoeg warmte kregen via hun liefde voor elkaar... Wat alle mensen daar gemeen hadden : Genieten, ontdekken, verwonderd zijn , de ooh en de aah's waren nooit uit de lucht, vooral als het noorderlicht  kronkelde, zoals een bewegend gordijn , of als het licht van kleur veranderde... Je moet het noorderlicht echt zelf meegemaakt hebben om dit gevoel in mijn binnenste te herkennen... Maar ik hoop dat mijn fotografie je dat gevoel, van wat ik toen voelde, een beetje kan overdragen smile

 

Myriaden

 

Wervelend pool licht

en myriaden sterren

dansen met elkaar

ijsland,iceland,noorderlicht,aurora borealis, zuiderlicht,aurora australis,zonnewind,plasma,zon,ster,plasmawolken,

 

 

Dank je wel voor je bezoek !

 

Et voila... we zijn aan het eind van dit IJsland (Part 38) , Noorderlicht (deel 1)  logje gekomen.

Het Aurora Borealis licht wordt nog mooier hoor , nog meer kleuren zelfs en tegelijk meerdere licht gordijnen... Dit alles en nog veel meer kan je in het volgend Noorderlicht logje zien en lezen tongue-out

 

'k hoop dat je genoten hebt van mijn IJsland natuur fotografie en haiku woordjes van eigen kweek .

 

Opmerkingen, tips, commentaren enz, zijn steeds welkom  tongue-out. Alvast bedankt voor je commentaar kiss

 

Salukes, en graag tot ziens

Dirk

 

Commentaren

Dirk......... "ademloos heb ik zitten kijken "
ademloos,
nu ga ik eerst even bij adem komen en dan lezen wat je allemaal geschreven hebt :-)

het noorderlicht zien en dan sterven.... lijkt me zó geweldig om dát mee te maken, fantastische fotografie met hoofdletter. * dikke duimen opsteek*

Gepost door: klaproos | woensdag, 01 november 2017

Reageren op dit commentaar

Dank je Dien. Er komen nog mooiere Aurora Borealis foto's aan hoor. Wat je hier zag, is het begin van de avond :-) Groetjes, Dirk

Gepost door: Dirk | donderdag, 02 november 2017

Geweldig om dit te zien Dirk, werkelijk spectaculaire foto's!!!

Gepost door: Edward McDunn | woensdag, 01 november 2017

Reageren op dit commentaar

Dank je Edward

Gepost door: Dirk | donderdag, 02 november 2017

bijzonder spectaculaire foto's van dit natuurverschijnsel Dirk..

wat een belevenis moet dit geweest zijn

en je uitleg is mooi meegenomen

groeten

Gepost door: Willy | woensdag, 01 november 2017

Reageren op dit commentaar

Dank je Willy,
Groetjes, Dirk

Gepost door: Dirk | donderdag, 02 november 2017

Heel veel over gelezen/gehoord, Dirk, en nu toch een adembenemende glimp opgevangen...
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | woensdag, 01 november 2017

Reageren op dit commentaar

Fijn te weten, dat de emoties die ik voelde, je treffen doorheen mijn foto's van dit groots gebeuren.
Groetjes, Dirk

Gepost door: Dirk | donderdag, 02 november 2017

verbluffend mooi is dat!!
dan ben je vast ademloos en sprakeloos
wat een belevenis

Gepost door: fotorantje | donderdag, 02 november 2017

Reageren op dit commentaar

Zo is dat An, Het was een heel indrukwekkende avond die me heel lang zal bijblijven :-)
Groetjes, Dirk

Gepost door: Dirk | donderdag, 02 november 2017

Onbeschrijfelijk mooi Dirk Moet er een paar keer naar kijken !! Grts

Gepost door: willy duvel | vrijdag, 03 november 2017

Reageren op dit commentaar

Dank je Willy,
Groetjes, Dirk

Gepost door: Dirk | vrijdag, 03 november 2017

Wauw ! Da's het enige woord dat ik hierbij kan bedenken. Duizenden mensen hebben het op hun verlanglijstje staan, maar jij hebt het noorderlicht gezien en je hebt dit subliem wonder van de natuur op schitterende wijze gefotografeerd Dirk. ik kan me voorstellen dat die nacht er voor jou één was om nooit te vergeten.

Gepost door: Fluwijn | zondag, 05 november 2017

Reageren op dit commentaar

Die nacht was er eentje om nooit te vergeten... Wees gerust Fluwijn, die nacht zal me altijd bijblijven ! Het noorderlicht beleven is pure magie beleven !

Gepost door: Dirk | zondag, 05 november 2017

Ademloos jouw foto's bewonderd Dirk!
Heb het 1 x gezien. Zo ongelooflijk mooi....
groepjes

Gepost door: Aly | dinsdag, 07 november 2017

Reageren op dit commentaar

Het doet wat met een mens hé, het poollicht beleven is echt wel 100% magie voelen. Groetjes, Dirk

Gepost door: Dirk | woensdag, 08 november 2017

Groetjes

Gepost door: Aly | dinsdag, 07 november 2017

Reageren op dit commentaar

Groetjes

Gepost door: Aly | dinsdag, 07 november 2017

Reageren op dit commentaar

Groetjes

Gepost door: Aly | dinsdag, 07 november 2017

Reageren op dit commentaar

wat uniek, dit moet toch een van de beste opnames van noorderlicht zijn die ik al gezien heb.
Je positie tov de lichtbundel is ook precies perfect.

OT: merci voor de lees- en kadotip. Wij kopen al jaren geen échte boeken meer, alleen de e-versie er van voor op de e-Reader.
Momenteel ligt lezen bij mij compleet stil :-(

Gepost door: pieterbie | woensdag, 08 november 2017

Reageren op dit commentaar

Post een commentaar