woensdag, 21 september 2016

IJsland (part 2)

Onze eerste dag in IJsland verliep lichtjes chaotisch... wat administratieve probleempjes bij het afhalen van onze campers, daarmee verloren we wel een paar kostbare uren. Aansluitens hup hup proviand voor zeker 5 dagen kopen, drinkwater met hopen ingeslagen, de grote camper was ik nog niet gewoon, maar kom, na een half uurtje rijden viel dat lompe bakbeest wel best mee cool.

Wat me dadelijk opviel, is het prachtige licht in IJsland , onze eerste zons-ondergang bij de geiser in Geysir vond ik dan ook fenomenaal mooi. Zo'n zalig licht kom je in onze lage landen heel zelden tegen...  Voor de fascinerende mythen en sagen uit de Noorse landen heb ik altijd al een boontje gehad. Met zo'n licht kan ik me heel goed inbeelden hoe ooit de stoere vikings met ontzag keken naar dat immense kleur-spektakel in de lucht en dat geheel probeerden te verklaren met hun rijke en ruige mythen en sagen.   Een pracht gelegenheid om mijn Noorse mythologie bewondering uit te drukken in Senryu's of Haiku's  (= een oeroude Japanse dichtvorm, die uit vaste dicht regels bestaan 5 lettergrepen, 7 lettergrepen, 5 lettergrepen. Haiku beschrijft het natuur beleven door de ogen van de mens. Senryu beschrijft het innerlijke gevoel van die mens, in deze natuur.

 

 

Odin gooit

 

Odin gooit met vuur

en knetterende kleuren

God !!  ik voel me klein !

ijsland,geiser,geysir,haukadalur,zwavel,warmtebron,kokend,

 

 

Walhalla !

 

Als mijn adem stokt,

zal ik Odin aanroepen

en Walhalla zien !

ijsland,geiser,geysir,haukadalur,zwavel,warmtebron,kokend,

 

 

In mijn vorig blogje had ik ongeveer beschreven hoe de grote geiser van Geysir 'werkt'...  In dit blauwe water van een andere geiser  zie je heel duidelijk een ondergrondse tunnel die naar beneden kronkelt en waar ook (kokendheet) water doorheen circuleert. Deze geiser spuit niet zo hoog en zeker niet zo frequent als die van verleden week, maar hij is heel interessant door zijn doorzichtbaarheid. Vele mensen gooien muntstukken in dit water, waarom ??  De meeste doen de voorgangers ervan na denk ik... domme volgzame massa mensen undecided. Eén ding is zeker... in dit water wil je niet vallen of op je lichaam, kleding krijgen... Die blauwe kleur komt van een hoge concentratie zwavels en allerlei scheikundige oersoep troep die rechtstreeks uit de onderbuik van ons moeder aarde komt. Een zwaar giftig goedje dus... De geur die hier overheerst is er eentje van rotte eieren tongue-out Smakelijk dus wink.  Maar dit giftig goedje levert prachtige kleuren op, en vreemde onaardse stillevens. Vind je niet ? 

 

ijsland,geiser,geysir,haukadalur,zwavel,warmtebron,kokend,

 

 

 

Zwavelzuur

 

Een wolkenstreepje

tovert het koud godenlicht

in dit zwavelzuur

ijsland,geiser,geysir,haukadalur,zwavel,warmtebron,kokend,

 

 

 

Haukadalur

 

Een geyserietplaat

wordt in twee stukken gescheurd

in Haukadalur

ijsland,geiser,geysir,haukadalur,zwavel,warmtebron,kokend,

 

 

Stel je voor, je bent een ondernemende Noor, je leeft ergens rond het jaar 1000, door nieuwsgierigheid én ontdekkingdrang gedreven ben je naar IJsland gevaren met je fiere drakkar boot, samen met een potige bemanning. Stel je voor dat je op een nazomer nacht hetzelfde had gezien als wat wij nu zien... Ik probeer me je eerlijke verwondering in te beelden, hoe je een verklaring zoekt voor al deze onbekende dingen, die peilloze diepten in het water, die vreemde kleuren... waarom spuit het hete water uit Gaia, onze moeder aarde ? Wie zijn de trollen die zich uit de lava korsten ontworstelen ? Waarom verbrand koud water ? Vanuit deze context zijn al hun mythen en sagen geboren...  Al deze materie boeit me mateloos !

Die durvers die onbekende werelden veroverden... verdomme, ik heb een immense bewondering voor deze keiharde vikings & taaie zeelui !

 

Dromen

 

Het is 'mens eigen

om zich vragen te stellen

ook als we dromen ...

ijsland,geiser,geysir,haukadalur,zwavel,warmtebron,kokend,

 

Zo, aan alle blogjes komt een eind, ook aan dit (voor vandaag hé )

Dag 1 was echt 'gewoon worden", gewoon worden aan een groep van fijne mensen, allemaal fotografie mensen met (heel) veel verwachtingen, spartaans leven op het ritme van een (strak) tijdschema...  4 Hollanders, 2 Belgen en 1 dame uit Curacao, samen op reis in IJsland ...  7 verschillende karakters... dat moet knallen ! Niet ? laughing

Enne... 'k zou het zo weer overdoen hoor cool  'k heb nu al heimwee naar dat prachtige IJsland !

Salukes en tot wederziens

Commentaren

Leuk

Gepost door: johan | woensdag, 21 september 2016

Reageren op dit commentaar

prachtige lucht en kleuren, adembenemend
en dat gevaarlijke water t lijkt een zuiders meer om pootje te baden
ja die eerste die daar even ging in baden, de anderen zullen niet gevolgd hebben
heel boeiend om zien allemaal
en mooie haiku's

Gepost door: fotorantje | woensdag, 21 september 2016

Reageren op dit commentaar

Heel bijzonder,dat landschap is fascinerend. dat ceriluim blauw mijn lievelingskleur bij uitstek.Is dat wel een plaats op onze wereldbol,genieten met volle teugen en uitkijkend naar nieuwe verrassende uitstekende foto's laat maar komen Dirk!Zo dicht bij de goden ben ik nog nooit geweest.

Gepost door: claude scholten | woensdag, 21 september 2016

Reageren op dit commentaar

mooie blauwe tinten Dirk..

weliswaar met een reukje aan..

maar dit is wel heel bijzonder..

indrukwekkende foto's

groeten

Gepost door: Willy | woensdag, 21 september 2016

Reageren op dit commentaar

mooie blauwe tinten Dirk..

weliswaar met een reukje aan..

maar dit is wel heel bijzonder..

indrukwekkende foto's

groeten

Gepost door: Willy | woensdag, 21 september 2016

Reageren op dit commentaar

Adembenemend, Dirk...
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | woensdag, 21 september 2016

Reageren op dit commentaar

heerlijk om te kijken die kleuren hé dirk, die hebben mijn aandacht zó mooi of het nou lucht wolken water of bergen zijn....

fantastisch

Gepost door: klaproos | woensdag, 21 september 2016

Reageren op dit commentaar

...je laat ons in een andere wereld terecht komen Dirk, vreemd en heel mooi, zoals uw fotografie altijd is, voeg daarbij je verhaaltjes en knappe 'haiku's' dan is het verhaal bijna rond...het zou wat zijn konden we samen rond zo een warme fontein bij valavond vreemde verhalen kunnen opdissen...

Gepost door: rené vanoirbeek | donderdag, 22 september 2016

Reageren op dit commentaar

S'avonds lekker keuvelen over onze dromen en verwachtingen, onze fotografie,enz, enz... dit alles bij het onderaards gerommel en gedreun van de geisers. Onder het genot van een fris wit & droog wijntje en spektakel kleuren in de lucht, als het kan nog wat noorderlicht erbij ! . Ik teken ervoor René ! :-) Vriendelijke groeten, Dirk

Gepost door: Dirk | donderdag, 22 september 2016

Je bevestigt alleen maar dat ik Ijsland naar boven moet schuiven op mijn bucket list.
Alhoewel ik wellicht thuis protest zal krijgen, onze hond meenemen naar daar zal natuurlijk niet lukken.
Jouw foto's zijn idd wel prachtig en de uitleg die je er bij geeft is een duidelijke meerwaarde in het verhaal.

Gepost door: pieterbie | donderdag, 22 september 2016

Reageren op dit commentaar

Wat een oer natuur ,wat moet je je klein voelen als je bij zulke grote wonderen staat.

Gepost door: bas | donderdag, 22 september 2016

Reageren op dit commentaar

'k heb me heel dikwijls een nietig stofje gevoeld in dat machtige IJsland hoor, 't is een ongelooflijk vreemd en prachtig land. Groeten, Dirk

Gepost door: Dirk | donderdag, 22 september 2016

Kijk nog eens naar dat water met die fantastische kleur ik mag er niet naar toe of ik ga zwemmen en dat zou niet aan te raden zijn .En dan die vuurlucht ik zie de Dondergod met zijn strijdwagen voorbijvliegen.Je foto's zullen veel fotografen zonder vliegangst met veel goesting doen vertrekken.Wanneer komt de volgende reeks?

Gepost door: claude scholten | vrijdag, 23 september 2016

Reageren op dit commentaar

Claude, normaal post ik de laatste tijd op woensdag. Maar als je wil kom ik een prive IJsland foto's kijken bij je thuis geven. Er zijn er nog enkele duizenden raw foto's die nog moeten uitgefilterd & geselecteerd worden, en daarna die selecties bewerken. Daar kruipt ook enorm veel tijd in. een contrastje hier en daar , de levels wat corrigeren, staat de zee recht ? wat storende vlekken wegwerken (vervelende en vooral super onbeleefde gsm-selfie toeristen die voor de lens komen lopen moeten eruit worden gepoetst), een witbalans corrigeren (met die gitzwarte vulkaan stranden daar in IJsland is het moeilijk om de juiste witbalans te vinden), wat verscherpen waar het moet (raw is altijd onscherp). Je ziet...veel werk dus :-) Maar we komen er wel hoor ! Vriendelijke & vooral artistieke groeten, Dirk.

Gepost door: Dirk | vrijdag, 23 september 2016

Boeiend en hoogst interessant ! Dan heb ik het niet alleen over deze adembenemende foto's, maar ook over jouw enthousiaste uiteenzetting over Ijsland, de geisers en de Vikings (ik heb ook altijd wel een boon gehad voor die mannen).
En dan zwijg ik nog over jouw poëtische haiku's. Een bezoek aan jouw blog is telkens een belevenis, Dirk.
Ik hoop dat er nog een Ijsland part 3 komt.
Groeten !

Gepost door: Fluwijn | zaterdag, 24 september 2016

Reageren op dit commentaar

Dank je Fluwijn, 't voelt goed om voor gelijkgestemde zielen te mogen publiceren :-)
en wat IJsland betreft... Wees maar zeker dat er nog ontelbare opvolgers komen !
Vriendelijke groeten, Dirk & Hilda

Gepost door: Dirk | zondag, 25 september 2016

Werkelijk schitterende luchten laat je zien.
Dit zijn luchten waar ik ook echt uren naar kan kijken en ook dus uren van kan genieten. helaas duren dit soort luchten altijd veel te kort. Heerlijk man om met zo'n grote camper te rijden. Ik die niets liever hahahahahaha.....
Je foto's van het landschap zijn uitermate interessant en ook prachtig op de plaat gezet. het zwavelzuur maar ook die geyserietplaat zijn prachtig om te zien.

Groetjes, Helma

Gepost door: Helma | zondag, 25 september 2016

Reageren op dit commentaar

Mag ik zwijgen Dirk ? 'k vind gewoon geen woorden Heb wel nog vragen Super mooie beelden Grts

Gepost door: willy duvel | maandag, 26 september 2016

Reageren op dit commentaar

Met al diei gebeurtenissen een paar reportages gemist maar die haal ik nu dubbel en dik in, wat een prachtig land en dito foto's, zo'n blauw kun je moeilijk nog vinden, ik hoop dat er nog heel wat vervolg komt, schitterend !!!!!
vele groetjes Geert

Gepost door: Geert Vanhulle | maandag, 26 september 2016

Reageren op dit commentaar

Wow dit is een log om U tegen te zeggen. Je verhaal en je foto's, ik word er helemaal stil van...

Gepost door: Joke | vrijdag, 30 september 2016

Reageren op dit commentaar

heel boeiende reis... ik volg met grote belangstelling !

Gepost door: AmaZony | donderdag, 27 oktober 2016

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.