woensdag, 18 november 2015

Het kleine wereldje...

Het kleine wereldje, dat kleine macro wereldje, dat petieterig klein maar oh zo boeiend wereldje laat me nooit meer los... tongue-out

Dit blogje gaat niet over focus stack, maar over de macro fotografie in zijn puurste vorm... (de moeilijkste & manuele vorm...)

Macro fotografie is experimenteren, technieken uitzoeken, uitpluizen, zo is dat altijd geweest !

In dit blogje heb ik een macro experimentje uitgewerkt met de 100mm f2.8 macro van Canon op een 12mm tussenring geschroefd, met daarboven op de Raynox DCR 250 achromatische voorzetlens. Over die achromaat heb ik in 2011 al een uitleg gegeven aan Dominic  (zie : http://fotodominic.skynetblogs.be/)   Voor mijn uitleg toen (zie:  http://willems-dirk.skynetblogs.be/archive/2011/06/05/met-macro-op-zoek-naar3.html)  Een rechtzetting tov 2011... de dioptrie van de Raynox250 is 8 en geen 4... (zo, dit gezegd zijnde gaan we verder cool)    (De foto's die ik hier vandaag publiceer zijn van deze zomer in 2015 hoor... )

Met macro wil ik niet "zomaar" het kleine wereldje laten zien, dat zou vervelend en zielloos zijn. Het kleine wereldje is iets dat me dan ook echt boeit, de schoonheid ervan ontdekken is mijn doel, het wonder van ons moeder natuur beetje bij beetje ontrafelen...  Kunnen en mogen verwonderd zijn, juist zoals een kind de grote wereld kan zien met grote vragende oogjes, zo wil ik verwonderd zijn over het kleine wereldje... Met grote ogen het kleine, 't immens nietige wereldje verkennen...en die momenten van verwondering mogen delen met iedereen die dat ook graag ziet :-)

Lieve bezoek(st)er,  als mijn kleine macro wereldje je niet boeit... toch hoop ik dat er een vonkje erva mag overspringen :-)  De wereld rondom ons is te mooi om te verwaarlozen !

Dit Onze lieve heerbeestje bijvoorbeeld...  een "lief" kevertje in onze ogen... is in real life een meedogenloze jager op bladluizen... Ik wou de aandacht (dof van 4 of 5 tiende mm) op zijn snuit leggen...)

 fotografie,macro,raynox,raynox dcr250,100mm f2.8 macro

 

 

Met de Raynox 250 achromaat op de 100mm macro lens kan je niet meer op oneindig werken, maar dat zal me nu worst wezen ! (de vergroting mét de 12mm tussenring erbij is bijna 2:1 !). Je moet nu wel heel kortbij komen om nog iets scherp te zien... foot-in-mouthDe scherptediepte (DOF) wordt ook klein, enkele 10de mm resteren ons nog. Als (macro) fotograaf  moet je echt heel goed weten waar je de scherpte wil leggen om je foto "zinvol" te maken. Een vaste hand is zeker nodig want als je in de vrije natuur werkt heb je echt geen tijd (en geen zin undecided) om je zorgen te maken over een statief... Een statief is meestal uit den boze als je 'in the field', de struiken, takken en bossen werkt, als je met zo'n statief pokkeding door de struiken bonjourt zijn alle insecten reeds lang op voorhand piepedada !... Dus... kalmte en stilte gaan met ons mee innocent...

fotografie,macro,raynox,raynox dcr250,100mm f2.8 macro

 

Een bloemstengeltje dat vergeven was van bladluisjes (onze lieve heersbeestjes eten ze graag en mieren melken ze...) 't is maar hoe je het bekijkt cool  De natuur is een wonder ding ! Voor ieder wat wils  is de leus !

Zelfs de macrofotograaf profiteer lekker mee wink

fotografie,macro,raynox,raynox dcr250,100mm f2.8 macro

 

 

Er zat eens op een blad, een piepklein groen beestje, 't beestje was amper 2 mm groot...  't groene beestje zat naar onze grote mensen wereld te staren... met oh zo grote oogjes !

't is niet echt simpel om dit tafereeltje uit de vrije hand te maken, als je maar een scherptediepte van 1/2 mm hebt... De ervaring leert me dat ik het piepkleine beestje met mijn lens zo langzaam mogelijk moet benaderen. Als ik een bruuske, een plotselinge beweging maak, of de schaduw/'t licht onderbreek, is dit beestje garantie weg...   Dus (wat hebben we weer geleerd...? cool)

fotografie,macro,raynox,raynox dcr250,100mm f2.8 macro

 

Hier was het net of het kleine beestje aan het piekeren was, of het de sprong naar het onbekende wel of dan niet zou wagen...

Zie je hoe zijn/haar ? voelsprietjes verdwenen zijn ? Ze zijn er nog hoor, ze tasten gewoon naar mij. Door de beperkte dof en het extreem verkorte perspectief zie je ze (bijna) niet meer...

fotografie,macro,raynox,raynox dcr250,100mm f2.8 macro

 

 

Een glimmende blauwe vlieg speelde voor model... ijdel als ze was ! Nu ja, ze heeft wel iets vind ik !

'k moet eerlijk toegeven... een 100mm macro + 12mm tussenring + een Raynoxje er bovenop... 't geeft me voldoening. 't is plezierig werken, al moet je wel heel kort komen (én echt een vaste hand hebben) om  leuke macro's te shooten . Voor vlinders & andere mega alerte insecten is dit geen goeie combinatie...  Voor zo'n gevallen werk je beter met een superzoom (eventueel + een raynox150 of 250) of met een lange 1:1 macro (150, 180mm of meer), of een 300 tot 400mm met (1 of meer !) tussenringen... Er is zoveel keuze in het gereedschap hé...  De fotograaf wikt... De fotograaf beschikt :-)

Wat je ook gebruikt als 'foto-gerief'... Dat is niet echt belangrijk... Het resultaat is wat telt, het talent om creatieve oplossingen te vinden telt...   Ik heb op de blogs al heel veel prachtige macro's zien passeren zonder dat de fotografen een (echte) macro lens hebben, of ronkende fotografie titels bezitten... http://fotorantje.blogspot.be/ bijvoorbeeld... een creatieve duizendpoot, An is een echt "bond zonder naam" talent als het om taal & woordjes gaat, een immer optimistische edoch altijd bescheiden vrouw vol levensmoed, die ik via mijn bescheiden foto blogje graag eens in de bloemetjes wil zetten met haar wel heel bijzonder & creatief fotografiewerk laughing.

fotografie,macro,raynox,raynox dcr250,100mm f2.8 macro

(mag ik jullie al iets verklappen ? volgende week duik ik echt in een bloem...het inwendige van een bloem verkennen, het onbekende tegemoet...)

 wordt vervolgd....

Commentaren

'k ga beginnen bij het laatste: reuzebenieuwd naar wat volgende week zal getoond worden.
Foto's waar ik kan blijven naar kijken, ongelooflijk! Bladluizen waren (tot nu) voor mij niet meer dan zwarte stipjes :-)
Eén voor één knappe foto's!

Gepost door: bea | woensdag, 18 november 2015

Reageren op dit commentaar

'k ben blij dat ik die "zwarte stipjes" zichtbaar kan maken Bea :-)
De natuur zit vol wonderen hé...

Gepost door: Dirk | woensdag, 18 november 2015

whaaa super mooi het pimpampoentje
de andere foto's ook natuurlijk maar gek zijnde op die beestjes...
hij zal alleszins geen honger lijden te zien aan het aantal bladluizen
ja je moet heel voorzichtig bewegen tussen de takken en bladeren, er is al meer dan één insect van z'n blad gedonderd door mijn schuld van te lomp te zijn ;-)

amai k ga nog blozen van zoveel lof, dankjewel Dirk!!!!

Gepost door: fotorantje | woensdag, 18 november 2015

Reageren op dit commentaar

't is met plezier An :-)

Gepost door: Dirk | woensdag, 18 november 2015

fraaie macro's Dirk..

en vooral je derde foto geeft een uistekend beeld van "het kleine wereldje "

groeten

Gepost door: willy | woensdag, 18 november 2015

Reageren op dit commentaar

Prachtige macro opnamen laat je hier zien.
Mooi van kleur en scherpte.

Groetjes Tinie

Gepost door: Tinie | woensdag, 18 november 2015

Reageren op dit commentaar

De wereld, bekeken door jouw lens, is een aparte...
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | woensdag, 18 november 2015

Reageren op dit commentaar

Mooi super dirk wel weer een hoop er bij geraak er niet door maar Blijf volgen Groetjes

Gepost door: willy duvel | donderdag, 19 november 2015

Reageren op dit commentaar

Die eerste heb ik er een paar duizend van nodig om mijn beukhaag te redden van spint en luizen,nu ligt hij daar te slapen of te poseren.De tweede zijn de smeerlapjes die mijn haag vernielen.Maar zeker schitterende beelden met ziel voor vakmanschap vastgelegd.De vlieg is voor mij buitengewoon mooi,laat nog maar wat van die beelden je blog sieren het is leerzaam en schitterend gefotografeerd Dirk.

Gepost door: claude scholten | donderdag, 19 november 2015

Reageren op dit commentaar

an another world...

Gepost door: Olivier | zaterdag, 21 november 2015

Reageren op dit commentaar

Zalig rustmoment...wat een resultaat fijn weekend

Gepost door: greetje | zaterdag, 21 november 2015

Reageren op dit commentaar

...ja ik ben er nog Dirk, jij bent een echte kunstenaar in woord en beeld...groetjes van rené

Gepost door: rene vanoirbeek | zondag, 22 november 2015

Reageren op dit commentaar

Dank je Rene... Hier in Brussel rand is groot terreur alarm geslagen, we spreken wel eens af wanneer deze terreur waanzin voorbij is... met respectvolle groeten, Dirk

Gepost door: Dirk | zondag, 22 november 2015

het is geweldig dirk hoe jij die kleintjes, gevangen hebt, ja meedogenloos zijn de lieve heers beestjes, je begrijpt haast niet hoe ze aan hun naam gekomen zijn hé :-)
wat een monsters,
dat kleine groene ding heb je ook wonderlijk mooi gevangen,

Gepost door: klaproos | maandag, 23 november 2015

Reageren op dit commentaar

Hoi Dirk,

zoals je weet ben ik ook erg van de macrofotografie.
Je legt hier heel mooi uit waarom dit je zo boeit en ook hoe je een en ander vereeuwigd.
Prachtig om dat kleine snuitje van het onzelieveheersbeestje te zien :-) Ook de bladluizen lijken ineens supergrote insecten hihi...... In de macrofotografie zie je zoveel meer en het is ook zoveel meer dan alleen plaatjes schieten. Dat bewijs jij hier maar weer eens.
Hele fijne week nog.
Groet, Helma

Gepost door: Helma | maandag, 23 november 2015

Reageren op dit commentaar

Schitterende macro's Dirk, zien er gevaarlijke beesten uit
groetjes Geert

Gepost door: Geert Vanhulle | dinsdag, 24 november 2015

Reageren op dit commentaar

Jouw enthousiasme voor macro-fotografie werkt aanstekelijk, Dirk. Wij gaan graag mee met jou op ontdekking in die wondere, kleine wereld.
Groeten !

Gepost door: Fluwijn | dinsdag, 24 november 2015

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.