woensdag, 20 mei 2015

Het kleine wereldje...

De kleinste dingetjes in 'Het kleine wereldje' zijn steeds opnieuw een bron van inspiratie, tenminste voor diegene die het wil zien en er open voor staat :-)

De uiterst minieme scherptediepte van een macrolens (dat nog  kleiner wordt als je tussenringen gebruikt), 'verplicht' de macrofotograaf om te observeren, het onderwerp van alle kanten te bekijken.

In dit geval is het simpel, de box met de kiemende tomaten zaadjes wat verdraaien tov de camera, tot een beeld, een lijnenspel, een kleurencontrast, enz me bevalt.

Ook heel belangrijk bij fotografie... Wat wil ik vertellen ? Wat treft me ? 

macro, canon6d, 100mm macro, tomaat, zaadjes, zaad, plant, scheut, groeien, leven

 

De scherptediepte kan ik nog wat bijsturen door de lens open of dicht te knijpen (hoger of lager F getal), maar op dit 'relatief' heel kort bij niveau zal alles wat zich een paar cm verder bevindt, oplossen in een zacht waas. Dat is de grote kracht van macro fotografie... De fotograaf kan bijna 'schilderen' met zijn lens 

macro, canon6d, 100mm macro, tomaat, zaadjes, zaad, plant, scheut, groeien, leven

 

Een (echte, geen close up ding) macrolens kan je ook heel goed gebruiken als portret lens. Wist je dat ? Het spreekt voor zichzelf dat je dan niet te kort bij je model mag komen ;-). Je kan fluweelzachte portretten maken als je de lens opendraait tot f2.8 en natuurlijk op de ogen scherpstelt... De achtergrond verglijdt dan in een zacht waas (bokeh) en het portret komt als het ware op de voorgrond, alle aandacht gaat dan naar het portret zelf.

Dit gezegd zijnde... hier heb ik bewust 'gespeeld' met de geringe scherpte diepte, die amper 2 tot 3 mm is, om het 'kleine' en 'kwetsbare' te benadrukken.

macro, canon6d, 100mm macro, tomaat, zaadjes, zaad, plant, scheut, groeien, leven

 

 

3 op een rij... het is onmogelijk om het ganse drietal scherp te krijgen (met focus stack techniek gaat dat natuurlijk, maar dat zou in dit geval lelijk zijn).  Dat is het mooie aan fotografie , van de ene kant geef je wat toe, van de andere kant krijg je wat extra :-).

Ook in deze tomaten scheutjes serie probeer ik mijn respect voor het leven, voor de natuur over te brengen. De natuur respecteren loopt als een rode draad door mijn al macro werk, of ik probeer het erin te verweven...'t is niet altijd even simpel, maar uitdagingen zijn er om te nemen hé. macro, canon6d, 100mm macro, tomaat, zaadjes, zaad, plant, scheut, groeien, leven

(wordt vervolgd...)

Commentaren

Het ziet er zó fragile uit Dirk, dat ik héél zachtjes op mijn toetensbord zit te tikken, bang dat de tere plantjes zullen breken...
geweldig wat heb je dit weer fantastisch gevangen,
dank je we;.

Gepost door: klaproos | woensdag, 20 mei 2015

Reageren op dit commentaar

Hello Dirk / Zal ik de woorden van "klaproos" maar herhalen of mag dat niet ?? Soms wil ik ook wat vertellen met fotografie en ................dan berg ik het weer op met het nodige "gevloek" Het is wel genieten van deze beelden ;Vroeg of laat kom ik wel voor den dag met iets....................euh geduld is een gave ! Groetjes

Gepost door: willy duvel | woensdag, 20 mei 2015

Reageren op dit commentaar

Jij bent een doorzetter Willy, je komt er zeker wel. Beetje bij beetje leer je bij, meer moet dat niet zijn hé. 't belangrijkste is dat je gelukkig bent in wat je doet. Als je je foto's van pakweg 5 jaar geleden bekijkt, en het verschil ziet met die van vandaag... je hebt een lange weg afgelegd en enorm veel bijgeleerd. Trouwens, wat ik vroeger zei over je 'Man bijt hond' gehalte in je foto's, daar sta ik nog steeds vierkant achter. Dat puur volkse reportage werk, visuele vertelkunst bijna, daar ben jij echt heel goed in... Dat is ook een gave. Zoiets heb je gewoon, dat kan je niet aanleren. Blijf die gave verder onwikkelen Willy. Groetjes van Dirk

Gepost door: Dirk | woensdag, 20 mei 2015

pure schoonheid Dirk

Gepost door: bas | woensdag, 20 mei 2015

Reageren op dit commentaar

en jij gaat de uitdagingen aan
t is bijzonder fijntjes

Gepost door: fotorantje | woensdag, 20 mei 2015

Reageren op dit commentaar

Heel fragiele en mooie foto's Dirk, ik vind dit prachtig
groetjes Geert

Gepost door: Geert Vanhulle | woensdag, 20 mei 2015

Reageren op dit commentaar

Vind de achtergronden ook zeer goed ze maken in mijn perceptie mede met het onderwerp dat ik het zie als een abstract schilderij en als een fantatische makro foto Dirk.

Gepost door: claude scholten | woensdag, 20 mei 2015

Reageren op dit commentaar

an 'another" world!

Gepost door: Olivier | woensdag, 20 mei 2015

Reageren op dit commentaar

Het blote oog ziet bijlange niet zoveel, Dirk...
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | woensdag, 20 mei 2015

Reageren op dit commentaar

Zelfs dit ontkiemende zaadje/plantje maak jij tot een groots gebeuren :-)
Prachtig en verzorgd tot in de details en puntjes.
Het is inderdaad wel zo wat je zegt,
want er is genoeg te zien als je er maar oog voor hebt. Als je dit dan ook nog eens door de lens van een macro ziet dan gaat er echt een hele nieuwe wereld voor je open. Prachtige platen Dirk. Super gewoon!
Groetjes, Helma

Gepost door: Helma | zaterdag, 23 mei 2015

Reageren op dit commentaar

Foto 2 kan zo in een kunstgallerij Dirk, zo perfect, zo frële en zo mooi! je ziet precies nog een spiegeling in de verte.
Groetjes

Gepost door: Dominic | zaterdag, 23 mei 2015

Reageren op dit commentaar

Dit verhaal wil ik werkelijk volgen tot ik tomaatjes zie! Knap hoor.

Gepost door: Joke | zondag, 24 mei 2015

Reageren op dit commentaar

Heel erg knappe creaties!

Gepost door: Johan Baldewijns | zondag, 07 juni 2015

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.