woensdag, 28 januari 2015

Kester motorcross

And now, something completely different !

(Deze titel is ontleend aan een gevleugelde uitspraak die terugkeerde in elke aflevering van de televisieserie Monty Python's Flying Circus. De makers hadden op hun beurt de zinsnede weer geleend van de BBC die ze vaak gebruikt om ongerelateerde items aan elkaar te rijgen) (Bron:Wikipedia)

 

Beste bezoek(st)er, "Motorcros", is iets wat je zeker niet verwacht had van mij, geef maar toe :-)

"Motorcross, waar gaat hij het weer halen ?", zo voel ik je gedachten opborrelen. Nu ja, motorcross is heel speciaal. Het lawaai, het stof, het gebrul en gebulder van motoren, flitsende snelheid, de schokken, het gedreun, blauwe geur van uitlaatgassen vermengd met hot-dogs en friet aroma, de euforie van de atleten die tegen mekaar strijden op hun zwaar opgedreven stalen ros, het zwellende crescendo geluid als motoren allemaal gelijk tot vol vermogen gaan bij de start, het is pure rock & roll voor mij :-)  Kippenvel !

Zoals je wel weet ondertussen, ik hou van stilte en natuur, maar soms eens een dagje naar de motorcross, dat kan echt wel eens deugd doen. Altijd stilte gaat vervelen op de duur :-). Kester is (of was ??) hét mekka van de Belgische motorsport. Ik zeg met nadruk 'sport', want wat die piloten (mannen én vrouwen) daar presteren, is ongelooflijk om te zien. De alertheid, de acrobatische soepelheid die ze moeten hebben om niet tegen de vlakte te slaan, de energie om hun machine op elk moment in bedwang te blijven houden, de veerkracht in hun benen, armen en rug, telkens als ze op hun machine met een smak terug op de grond dreunen, en op dat eigenste moment een berekende stoot gas geven om over de volgende heuvel te springen, te jumpen... Het is als modern ballet vind ik, een komen en gaan van vliegende machines, de een steekt de andere voorbij midden in een 'jump', de stoere ruiters op hun stalen ros die de machine bedwingen, beheersen, stof en kluiten aarde,modder die tegen mijn camera slaat...

En wat me zeker ook aanspreekt, is de uitdaging om als (amateur) fotograaf in zo'n omgeving te werken, te proberen om lekkere actie foto's te shooten, de technische moeilijkheden die daarbij komen zien zijn legio natuurlijk. Deze dreunende & flitsende omgeving is een ideale leerschool om mijn technische bagage in sport fotografie deftig bij te schaven. 

Allee kom, genoeg uitleg, we gaan naar de eerste foto's kijken, ga je mee ?

We beginnen met een eerste reeks, de opener van deze motorcros : de "Quads".
Een ideale gelegenheid om mijn 'panning' techniek bij te schaven. 'Panning' betekent dat je het onderwerp volgt met je lens, in de juiste focus houd en ondertussen shooten, (single shot of continue shot naar eigen keuze). Op die manier komt het onderwerp 'los' van de achtergrond (de achtergrond wordt dan wazig(er) en bevat 'bewegingstrepen'). De lensopening bepaalt de scherpte, door ervaring leert menDeze quad vloog ongeveer 2 meter over de heuveltop de lucht in, een flinke dot gas bij het afzetten...

kester,motorcros,quad,canon5D,Canon70/200mmf2.8

 

Twee verbeten strijders op hun stalen ros , kampend en vechtend op een sportieve manier , kippenvel gevoel !

kester,motorcros,quad,canon5D,Canon70/200mmf2.8

 

Hier lag je nederige fotograaf-dienaar op zijn rug in het gras 'en in de modder!, gebruik makend van de 'panning techniek' om de quad-piloot te 'isoleren'. Het lawaai was intens, ik voelde aardkluiten tegen mij, de camera én de lens slaan. Een wow gevoel :-) (btw, de lens die ik hier gebruikt is de ijzersterke Canon L IS 70/200mm f2.8 op een Canon 6D geschroefd)

kester,motorcros,quad,canon5D,Canon70/200mmf2.8

 

 Hoog in de bocht, laag in de vlakte

kester,motorcros,quad,canon5D,Canon70/200mmf2.8

 

Als die gasten fullspeed over die heuveltoppen vliegen, beste bezoek(st)er, 

ik kan je verzekeren, dat zijn WOOW momenten !

kester,motorcross,quad,sport,motorsport,kampioenschap

 

Bekijk die intense concentratie... die houding... het aftellen naar die smak wanneer de wielen van zijn quad terug de grond raken, en op dat moment weer een enorme dot gas te geven... Aardkluiten en modder vliegt me om de oren. Een geluk dat mijn lens ijzersterk is (heb voor bijkomende zekerheid een extra sterke neutrale filter opgeschroefd om dat kostbare lensglas te beschermen)

kester,motorcross,quad,sport,motorsport,kampioenschap

 

Als afsluiter voor vandaag, nog een quad duel sfeerbeeldje.

Wordt vervolgd....

kester,motorcross,quad,sport,motorsport,kampioenschap

Commentaren

wat een krachtige actie foto's!!
de voorlaatste heeft gewonnen :-)

Gepost door: fotorantje | woensdag, 28 januari 2015

Reageren op dit commentaar

Niet gemakelijk ooit cyclo-crossers gefotograafeerd op een regenachtige donkere dag met flits.Om fietser scherp te krijgen,wanneer duw je af ,wanneer je foto neemt,vaak te laat waardoor achterwiel wel scherp is maar hoofd fietser niet.Het probleem blijft zelfde zonder flits.Te laat afduwen en je hebt niet meer juiste compositie.
Mooie foto's,plezierig om naar tekijken,zeker de moeite om je eens te laten gaan aan junkfood en wat fijn stof te inhaleren om deze beelden te schieten.oh ja !zie eens naar portretfoto terug.de veranderde versie en de eerste tekening staan na elkaar.Een beetje mijn goesting en een beetje jou idee samen gebracht.

Gepost door: claude scholten | woensdag, 28 januari 2015

Reageren op dit commentaar

Heb nooit een flitser gebruikt bij zo'n evenementen Claude, het zou wel handig zijn soms, om het beeld echt te laten "bevriezen", maar dan heb ik weer een probleem met de achtergrond, die ook mee "bevroren" wordt. Maar ik zal dit zeker in overweging nemen, de volgende motorcross neem ik een flits mee. Het is en blijft een uitdaging, die actie fotografie. Je zal mijn commentaar op je zelfportret al gelezen hebben denk ik. Groetjes van Dirk

Gepost door: Dirk | woensdag, 28 januari 2015

Hier is de ware Dirk !! Sterke beelden Mooi toch een hobby " rugliggen " Sprak ooit met een fotograaf die snelheidsraces met moto's maakte : tussen de twee en drieduizend beelden op een week-end ! En met een beetje geluk drie kunnen verkopen aan bladen !! Mogelijk lukt het Jouw beter dit wens ik je Super beelden man man ! Grts

Gepost door: willy duvel | woensdag, 28 januari 2015

Reageren op dit commentaar

dat had ik hier niet verwacht Dirk..

heel spectaculaire actiefoto's..

chapeau !!

Gepost door: willy | woensdag, 28 januari 2015

Reageren op dit commentaar

Zo heeft ieder zijn geheimen Dirk ,maar dit is wel heel bijzonder,mocht je er thuis nog wel in?of was je al weer toonbaar/ het was in ieder geval meer dan de moeite waard

Gepost door: bas | woensdag, 28 januari 2015

Reageren op dit commentaar

Heel anders, Dirk, heel sterk !
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | woensdag, 28 januari 2015

Reageren op dit commentaar

Excellent timing for an good sport coverage...

Gepost door: Olivier | woensdag, 28 januari 2015

Reageren op dit commentaar

Geweldig wat een timing!
Prachtige spectaculaire actie foto's Dirk.

Fijne avond

Gepost door: Ay | woensdag, 28 januari 2015

Reageren op dit commentaar

prachtig om die actie te zien dirk, al moet ik eerlijk zeggen dat ik de quads, minder spectaculair vind dan de motors:-)
dat gaat er nog veel feller aan toe,
mijn jongste broer was erg fanatiek vroeger werd 2 keer europees kampioen
waar is de tijd gebleven:-)

Gepost door: klaproos | woensdag, 28 januari 2015

Reageren op dit commentaar

De motors komen nog ruimschoots aan bod Roosje, met al hun felheid ;-). Een proficiat voor je broer. 2x Europees kampioen, dat is een dikke prestatie.

Gepost door: Dirk | woensdag, 28 januari 2015

De professional aan het werk, alhoewel het onderwerp niet zo mijn ding is weet je het toch aantrekkelijk te maken, je blijft kijken.

Gepost door: life angel | donderdag, 29 januari 2015

Reageren op dit commentaar

...ze hebben allemaal iets, de foto's bedoel ik DIRK, niet makkelijk maar jij slaagt er in geslaagde opnames te maken...foto drie bekoort mij, kijk uit naar het vervolg...
groetjes van rené

Gepost door: rené vanoirbeek | donderdag, 29 januari 2015

Reageren op dit commentaar

Jemine Dirk,

dit zijn toch echt wel hele gave platen zeg!
Geweldig om deze zo in beeld te kunnen brengen.
Scherp, helder en ook nog vol mooie en duidelijke details.
Mijn complimenten!

Gepost door: Helma | zaterdag, 31 januari 2015

Reageren op dit commentaar

Spectaculaire beelden Dirk, ik ga voor de voorlaatste, een superfoto!

Groetjes

Gepost door: Dominic | zaterdag, 31 januari 2015

Reageren op dit commentaar

Motorcross, heb me er n paar jaar geleden ook es aan gewaagd, heel leuk maar... niet makkelijk... Nadien een dag kuiswerk gehad omdat mn fototoestel helemaal onder t stof zat.
Mooie actie-reeks.
Grts, Erna

Gepost door: AmaZony | zondag, 01 februari 2015

Reageren op dit commentaar

Je kan dat stof en vuil gemakkelijk vermijden als je simpelweg plastieken zakjes over je lens en body bevestigd met elastiekjes. Een goedkope spuitbus met droge lucht (uit de Aldi) kan ook al wonderen doen :-). Groetjes van Dirk

Gepost door: Dirk | maandag, 02 februari 2015

De commentaren zijn gesloten.